Sijoitusalan asiantuntijoiden yhdistäjä

Eettiset periaatteet

Suomen Sijoitusanalyytikot ry noudattaa toiminnassaan eettisiä periaatteita. Tutustu myös yhdistyksen sääntöihin.

Eettiset säännöt

Suomen Sijoitusanalyytikot ry:n eettiset ohjeet koskevat yhdistyksen jäsentä riippumatta siitä, onko toimenkuva analyytikko, salkunhoitaja, neuvonantaja tai mikä muu tahansa. Nämä ohjeet asettavat puitteet Suomen Sijoitusanalyytikot ry:n jäsenen hyvälle ammattikäyttäytymiselle. Ohjeiden tarkoitus on lisätä jäsenten, jäsenten työnantajien, arvopaperimarkkinoiden, analyytikkoammatin ja yhdistyksen luotettavuutta ja kunnioitusta.

Hyvä ammattikäyttäytyminen on yhtä tärkeää kuin hyvä ammattitaito. Jäsenen tulee toimia siten, että hän säilyttää ja lisää omaa, työnantajansa, rahoitusalan sekä yhdistyksen luotettavuutta ja arvostusta.

Hyvä ammattikäyttäytyminen ei ole vain näiden ohjeiden ja säännösten muodollista noudattamista, vaan se on tapa tehdä asioita ja hyvän arvostelukyvyn soveltamista käytännössä. Mikä ei ole nimenomaan kiellettyä, ei myöskään välttämättä ole sopivaa ja sallittua.

Voimassa olevien lakien ja muiden säännösten noudattaminen

Suomen Sijoitusanalyytikot ry:n jäsenen tulee toiminnassaan noudattaa voimassa olevia lakeja, finanssivalvonnan sääntelyä, pörssin sääntöjä ja muita säännöksiä. Lisäksi noudatetaan Suomen Arvopaperivälittäjäyhdistys r.y:n kulloinkin voimassa olevaa sisäpiiri- ja kaupankäyntiohjetta tai muun vastaavasti sitovan työnantajayhteisön tarkempaa ohjetta. Nämä ohjeet täydentävät edellä kuvattua sääntelyä.

Jäsenen tulee tuntea hyvin arvopaperimarkkinoita ja sijoitusanalyysejä koskeva lainsäädäntö sekä muu alaa koskeva keskeinen normisto sekä noudattaa näiden kirjainta ja henkeä.

Huolellisuus ja objektiivisuus

Jäsenen tulee työskennellä objektiivisesti ja itsenäisesti sekä hankkia riittävä tietopohja päätöksille, analyyseille ja antamilleen neuvoille. Jäsenen tulee toimia objektiivisesti ja hänen tulee suhtautua kriittisesti yritysten antamiin tietoihin sekä muihin yrityksiä ja toimialaa koskeviin tietoihin ja arvioihin. Jäsenen tulee säilyttää riippumattomuutensa suosituksissaan ja analyysin johtopäätöksissä.

Jäsenen tulee analyysityössään erottaa selkeästi faktatiedot omista arvioistaan ja ennusteistaan.

Jäsen ei saa käyttää analyysissä hyväkseen julkistamatonta, pörssiyhtiötä koskevaa olennaista tietoa, eikä hän saa myöskään levittää tällaista informaatiota edelleen. Jäsenen tulee nojata työssään omaan harkintaansa, eikä hän saa kopioida muiden tekemää analyysityötä. Jäsenen tulee esittää selkeästi suositustensa perustelut. Sijoitussuosituksista on suositeltavaa esittää asteikko, johon suositukset perustuvat.

Eturistiriidat

Jäsenen ei tule käyttää omaksi tai jonkun muun hyödyksi luottamuksellisia tietoja työnantajastaan tai asiakkaistaan. Jäsenen tulee välttää tilanteita, joissa voi syntyä ristiriita omien taloudellisten etujen ja työtehtävien välille.

Vastuu työnantajaa kohtaan

Jäsenen tulee noudattaa työnantajansa ohjeita ja informoida työnantajaa mahdollisista sitoumuksista tai riippuvuussuhteista, joilla voi olla vaikutusta työhön.

Seuraamukset ja sanktiot

Yhdistyksen jäsenkokous on hyväksynyt syksyllä 2002 nämä ohjeet jäseniä velvoittavaksi. Suomen Sijoitusanalyytikot Ry:n hallitus voi antaa kirjallisen varoituksen jäsenelle, joka toimii näiden ohjeiden vastaisesti. Hallituksella on myös oikeus erottaa jäsen.

Ajankohtaista

 • 18.08.2022
  Hae CEFA-koulutukseen/Apply to CEFA program

  In english below.

  Kehitä rahoitusalan analyyttistä osaamistasi ja hanki oikeus CEFA-nimikkeeseen

  The Certified European Financial Analyst (CEFA) -koulutus on arvostettu Euroopassa tunnustettu tutkinto sijoitus- ja rahoitusalan ammattilaisille, jotka haluavat kehittää, täydentää tai ylläpitää analyysiosaamistaan. Seuraava koulutus alkaa 3. lokakuuta ja vielä ehtii hyvin ilmoittautua mukaan.

  Koulutus rakentuu neljästä haastavasta moduulista, joiden aikana katetaan kymmenen alan keskeistä aihepiiriä:

  Financial Accounting and Financial Statement Analysis
  Equity Valuation and Analysis
  Corporate Finance
  Fixed Income Valuation and Analysis
  Economics
  Derivate Valuation and Analysis
  Portfolio Management
  European Regulations
  Ethics
  National Component
   

  Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: www.aaltoee.fi/cefa

   

  PS. Jos CEFA-nimike on jo hankittuna, tutustu uuteen Sustainable Investing -ohjelmaan, jossa opit hyödyntämään ESG-tietoja valuaatio- ja sijoitusanalyysissä. Koulutus auttaa myös valmistautumaan CESGA (Certified ESG Analyst) -tenttiin. Lue lisää Sustainable Investing -ohjelmasta: www.aaltoee.fi/sustainable-investing

   

   

  Improve Your Financial and Analytical Competence and Become a CEFA Holder

  The Certified European Financial Analyst (CEFA) program provides uniform high-level standardized training for investment and finance professionals leading to the highly respected CEFA qualification, which is accredited in 27 European countries. The next training starts on October 3rd so now it is a good time to register for the program.

  The CEFA syllabus covers 10 key topic areas that together enable participants to face the emerging challenges of the profession:

  Financial Accounting and Financial Statement Analysis
  Equity Valuation and Analysis
  Corporate Finance
  Fixed Income Valuation and Analysis
  Economics
  Derivative Valuation and Analysis
  Portfolio Management
  European Regulations
  Ethics
  National Component
  Read more and register for the program: www.aaltoee.com/cefa

   

  P.S. If you have already acquired the CEFA title, check out the new Sustainable Investing program, where you will learn how to utilize ESG information in valuation and investment analysis. The training also helps to prepare for the CESGA (Certified ESG Analyst) exam. Read more about the Sustainable Investing program: www.aaltoee.com/sustainableinvesting

  Lue lisää
 • 09.08.2022
  Kutsu rapujuhliin 1.9.2022

  Tervetuloa perinteisiin rapujuhliin, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Pörssimeklarit ry:n kanssa. Rapujuhlat järjestetään Ravintola Sipulissa torstaina 1.9.2022 kello 18:00 alkaen. Tule mukaan nauttimaan loistavasta ruuasta ja mahtavasta seurasta!

  Ilmoittauduthan rapujuhliin 24.8.2022 mennessä. Rapujuhlien hinta analyytikkoyhdistyksen jäsenelle on 70 euroa, joka sisältää illallisen asianmukaisine ruokajuomineen.

  Paikkoja on rajattu määrä.

   

  Ravintola Sipulin rapumenut 2022

  Rapujen jälkeen

   

  Menu I

  Paahdettua karitsanfileetä, tryffelillä maustettua polentaa ja tummaa sienikastiketta L,G

  ***

  Korvapuustikakkua ja maitojäätelöä

   

  Menu II

  Rapeaksipaistettua nieriää ja porkkanapyreetä ja soija- voikastiketta

  ***

  Kookos- limejuustokakkua

   

  Lisäksi menuisiin

  Kolmen juuston lajitelma ja raparperichutney

  Välisorbetti

   

  Voit ilmoittautua rapujuhliin maksamalla omakustannusosuuden 70€ yhdistyksen tilille Nordea FI6810313001268627 ja lähettämällä kuittikopion maksusta osoitteeseen sihteeri@sijoitusanalyytikot.fi. Laita viestiksi nimesi, menu, sekä tiedot erikoisruokavalioista.

  Tervetuloa mukaan!

  Lue lisää